top of page

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, 8:30μμ

ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΟΥΒΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

'Ο Στρατηγός' του Buster Keaton

με ζωντανό αυτοσχεδιασμό στο πιάνο από τον

Κώστα Φωτόπουλο

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

Ο «Στρατηγός» έχει επιλεγεί (σε πολλές ψηφοφορίες) ανάμεσα στις 10 σπουδαιότερες ταινίες από καταβολής κινηματογράφου. Το αν είναι αυτή ή κάποια άλλη η καλύτερη ταινία του Κίτον, λίγη σημασία έχει πλέον. Σημασία έχει το ανεπανάληπτο, ιδιότυπο φιλμικό σύμπαν που μας κληροδότησε αυτός ο μεγάλος καλλιτέχνης. Γεννημένος το 1897, μαζί με το σινεμά, ήταν γόνος μιας καλλιτεχνικής οικογένειας. Αυτά τα φοβερά που κάνει στις ταινίες του τα μάθαινε από δύο ετών για τις παραστάσεις του πατέρα του! Στον κινηματογράφο άρχισε να εργάζεται το 1920. Υπήρξε το αντίπαλο δέος του Τσάπλιν. Το 1928 έκανε την – καταστροφική για εκείνον – συμφωνία με την MGM, για να πέσει σιγά σιγά στη λήθη τα επόμενα χρόνια. Σήμερα παρακολουθούμε τη δουλειά του στο σινεμά πολύ περισσότερο από τα χρόνια που έκανε ταινίες. Η άψογη εμφάνισή του και η μελαγχολική του έκφραση είναι κάτι σαν μουσική χωρίς ήχο. Τα γκαγκς στις ταινίες τους έχουν αφήσει εποχή, επιπλέον διότι πολλά από αυτά ήσαν επικίνδυνα (θα μπορούσε κάλλιστα να έχει σκοτωθεί, αφού δεν υπήρχαν εφέ). Ο Κίτον ήταν φιλόδοξος και άφοβος, ποτέ δεν χρησιμοποίησε κασκαντέρ σε καμμία σκηνή. Βασικός πυρήνας των ταινιών του είναι ένα κορίτσι που αγαπά. Γι’ αυτή γίνονται όλα. Για μια κοπέλα κάθε φορά πηδάει από τραίνα, πέφτει από ταράτσες, κάνει τούμπες, γενικά περιφέρεται μέσα στο χάος που εν πολλοίς ο ίδιος δημιουργεί. «Ο Αλήτης του Τσάπλιν είναι η φιλοσοφία της αλητείας, θα κλέψει αν βρεί την ευκαιρία», έχει πεί ο Κίτον. «Οι δικοί μου χαρακτήρες είναι ο τύπος του εργάτη που έχει έντονο το αίσθημα της τιμής» Ο Κίτον αναγνωρίστηκε ως ο έβδομος μεγαλύτερος σκηνοθέτης όλων των εποχών από το περιοδικό Entertainment Weekly. Το 1999,το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε τον Κίτον στην 21η θέση με τους καλύτερους άντρες ηθοποιούς όλων των εποχών.  Το 2002, μια παγκόσμια ψηφοφορία του περιοδικού Sight and Sound κατέταξε την ταινία του Κίτον «Ο Στρατηγός» (The General) στη 15η θέση με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Πράγματι θεωρείται η μεγαλύτερη ταινία του και καταλαμβάνει θέση σε πάρα πολλά κινηματογραφικά τοπ 10. 

 

 

«...στο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηµατογράφου (BFI) οι κλασικές βωβές ταινίες ακόµη συνοδεύονται µε πιάνο, και ηγετικό ρόλο στη δραστηριότητα αυτή παίζει ο νέος κλασικός πιανίστας-συνθέτης Κώστας Φωτόπουλος...» Michael Church, The Independent (5/11/2010)

 

 

Ο Κώστας Φωτόπουλος, µε βάση το Λονδίνο, έχει αναπτύξει διεθνή καριέρα ως πιανίστας κλασικής µουσικής και βωβού κινηµατογράφου, αλλά και ως συνθέτης λόγιας και σύγχρονης κινηµατογραφικής µουσικής. Εµφανίζεται τακτικά στο British Film Institute (BFI Southbank) του Λονδίνου που περιλαµβάνει το πασίγνωστο National Film Theatre, όπου αυτοσχεδιάζει µουσικές συνθέσεις οι οποίες συνοδεύουν µεγάλη ποικιλία ταινιών της βωβής εποχής, ενώ έχει συνοδέψει ταινίες επίσης στο Barbican Centre και στο Prince Charles Cinema ανάµεσα σε πολλές άλλες αίθουσες της Βρετανίας. Σπούδασε πιάνο µε τον Hamish Milne στην Royal Academy of Music, όπου πήρε το πρώτο πτυχίο του στην µουσική ερµηνεία για Πιάνο µε Άριστα, και τελείωσε τις µεταπτυχιακές σπουδές του µε Διάκριση. Σπούδασε επίσης για ένα χρόνο µε την διάσηµη Ρωσίδα πιανίστα Oxana Yablonskaya στην Juilliard School της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση µουσικής για τον κινηµατογράφο στη Royal College of Music του Λονδίνου, όπου πήρε το µάστερ µε Διάκριση.

Tον Νοέµβρη του 2002 ο Κώστας συνόδεψε την κλασική βωβή ταινία του Hitchcock, The Lodger (1926), σε µία ιδιαίτερη προβολή στο Walter Reade Theater του Lincoln Center της Νέας Υόρκης. Έχει συνοδέψει ταινίες στο διεθνές Φεστιβάλ Βωβού Κινηµατογράφου στο Pordenone της Ιταλίας, και το 2005 συνόδεψε τη δηµοφιλή Βρετανική ταινία Piccadilly (1929) στο Ευρωπαïκό Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Off/On στη Βαρσοβία. Επίσης έχει συνοδέψει πολλές βωβές ταινίες στο πασίγνωστο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου του Λονδίνου, όπως την επική Νορβηγική ταινία Laila (1929) και την κλασική Σοβιετική ταινία του Βερτόφ Ο Άνθρωπος µε την Κινηµατογραφική Μηχανή (1929). Το 2012 συνέθεσε τη µουσική για µία σύγχρονη βωβή ταινία, The Projectionist, η οποία είχε µία πολύ επιτυχηµένη πρεµιέρα στο BFI Southbank τον Οκτώβρη του 2012.

 Ο Κώστας έχει δώσει πολλές παραστάσεις τόσο ως σολίστ – σε ρεσιτάλ πιάνου και κονσέρτα – όσο και ως πιανίστας µουσικής δωµατίου στην Βρετανία, Αυστρία, Ιταλία, Αµερική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία και Ελλάδα, όπου έδωσε ρεσιτάλ πιάνου στο διεθνές φεστιβάλ µουσικής της Σάνης στη Χαλκιδική τον Αύγουστο του 2009. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου ερµήνευσε το Τρίτο Πιάνο Κονσέρτο του Rachmaninov σε µία πολύ επιτυχηµένη παράσταση στο Bradford on Avon στην Αγγλία, µε τη Συµφωνική Ορχήστρα του Bath υπο τη διεύθυνση του David Price. Η συναυλία µαγνητοσκοπήθηκε και ήδη µεταδόθηκε µέσω του τηλεοπτικού καναλιού Hellenic TV για την πολυπληθή Ελληνική και Κυπριακή κοινότητα της Αγγλίας. Το ντεµπούτο άλµπουµ του Κώστα για σόλο πιάνο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2009 απο την JCL Records, µε έργα Rachmaninov, καθώς επίσης και την δική του σύνθεση Toccata. Έχει, επίσης, ηχογραφήσει ρεπερτόριο για το ραδιόφωνο του BBC, καθώς και το πιάνο σόλο (Cross hands) για τον δίσκο µε έργα του Βρετανού συνθέτη Nicholas Sackman που κυκλοφόρησε από την Metier.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.costasfotopoulos.com .

bottom of page